Привърженици на гостуващите отбори ще имат право да посещават международни мачове в Европа, реши УЕФА. Организацията даде зелена светлина за тази стъпка след натиск от запалянковците.

За такова решение се обяви асоциацията "Футболни запалянковци Европа" (FSE), като искането им получи подкрепа от различни клубове, сред които "Манчестър юнайтед" и "Аякс".

"Футболът е за привържениците - и на двата отбора. В разговорите си по време на жребия (за Шампионската лига) в Истанбул ще заявя колко важна според нас е възможността запалянковците ни да присъстват на гостуванията ни. Като действат отговорно, разбира се", заяви изпълнителният директор на "Аякс" Едвин ван дер Сар преди две седмици.

Фенове изтъкваха, че до момента, например, група нидерландци е имала възможност да посети Франция, да отиде на кино, музикален фестивал и дори на спортно събитие, но не и да подкрепя своя любим отбор на стадион, който е пълен с привърженици на домакините.

Сега УЕФА реши, че гостуващите запалянковци могат да пътуват, но при условията и реда, установени в съответната държава. И посочи, че принос за това има ваксинационният процес на континента.

"Лудогорец" и ЦСКА очакват мачовете си в евротурнирите. Ако фенове на техните съперници идват в България, те ще трябва да следват мерките, влезли в сила от 7 септември. Според тях на стадионите се допуска публика при заетост до 30% от капацитета и разполагане на феновете през две седалки.

Дневник