Олимпийската шампионка от Токио 2020 Стойка Кръстева прекратява кариерата си в бокса. Първата българка с олимпийско злато при жените обяви, че ще се насочи към треньорската професия.

"Събрахме се с целия екип и обсъдихме ситуацията. Взехме решение да прекратя кариерата си като състезател и да се отдам на треньорска дейност. Преценихме, че вече е късно да стартирам подготовка за световното първенство, което ще е през декември, защото вече трябваше да съм започнала тренировъчен процес и да съм в залата", каза Кръстева, цитирана от сайта на българската федерация.

Шампионката от Токио, която има две европейски титли и два сребърни медала от световни първенства, каза, че иска да обърне по-голямо внимание на съпруга и семейството си.

Кръстева вече води занимания с повече от 80 деца към боксов клуб "Локомотив" (София) и спортното училище "Неофит Рилски". С личния ѝ треньор Борислав Георгиев са преподаватели там, като ще продължат работата си.

От българската федерация благодарят на Кръстева и изразяват сигурност, че "тя ще продължи да носи радост и гордост за България, вече в ролята на треньор, като тепърва нейните кадри ще печелят медали за страната ни".

Дневник