Българският национален отбор по футбол победи Грузия с 4:1 в приятелски мач и завърши по успешен начин серията си от срещи през септември. В рамките на седем дни тимът, воден от Ясен Петров, направи 1:1 с европейския шампион Италия, след което победи Литва и грузинците.

Това е първи случай, в който България вкарва четири гола в един мач от 6 септември 2016 г., когато беше победен Люксембург с 4:3.

Попаденията за българския тим вкараха Тодор Неделев в 20-ата минута, Димитър Илиев от дузпа в 34-ата, Спас Делев в 44-ата и Андреа Христов в 53-ата.

Българският национален тим записа и серия от три или повече мача поред, в които не губи, за пръв път от периода ноември 2018 - март 2019 г.

Ясен Петров направи девет промени от състава, който победи Литва в световна квалификация три дни по-рано. Николай Михайлов получи шанс да бъде титуляр, заедно с Димитър Велковски, Васил Божиков, Илиан Илиев, Димитър Илиев и Борислав Цонев.

Още от първите минути грузинците подходиха агресивно и водеха битка в средата на терена. Съставът на гостите не беше безопасен, но не създаде чисти положения. За сметка на това България откри в 20-ата минута.

Неделев се разписа с изстрел от фаул от около 20 метра без да остави шансове на грузинския вратар.

В 34-ата минута Димитър Илиев беше повален в наказателното поле, за което беше отсъдена дузпа. Потърпевшият я изпълни и с удар по тревата в долния десен ъгъл покачи резултата.


До края на първата част българите създадоха още няколко положения и вкараха още един гол в последната минута преди почивката. Неделев подаде технично на Делев в наказателното поле. Нападателят опита да спре топката, но тя се удари в левия му крак и изненада вратаря - 3:0.

След почивката темпото на игра беше по-ниско и положенията бяха много по-малко. В 53-ата минута десният бранител Андреа Христов се разписа с глава след центриране на Неделев.

В следващите минути Грузия играеше по-активно и показа желание да стигне поне до почетен гол. Това се случи в 77-ата минута, когато след груба грешка на Велковски Зурико Давиташвили се разписа от около седем метра.

Дневник