Международният олимпийски комитет (МОК) наказа Северна Корея за една година, след като страната не прати свои представители на летните олимпийски игри в Токио. Санкцията, наложена на Севернокорейския олимпийски комитет, ще важи до края на 2022, което означава, че страната няма да може да прати спортисти на зимните игри в Пекин 2022.

Президентът на МОК Томас Бах уточни, че изпълнителният комитет "запазва правото си да преразгледа продължителността на наказанието по своя преценка". Северна Корея е санкционирана, защото е нарушила "задължението си" според олимпийската харта да прати спортисти на летните игри.

Бах все пак допълни, че спортисти от страната могат да участват в Пекин, но под олимпийския флаг.

"Винаги сме казвали, че спортистите не трябва да страдат от грешните решения на национални олимпийските комитети или служебни лица. Така че трябва да оставим вратата отворена, ако спортист или спортисти се класират, да получат възможност да участват в игрите", каза Бах.

Олимпийският комитет на Северна Корея съобщи през април, че няма да праща спортисти в Токио заради притеснения от пандемията от коронавирус. Северна Корея беше единствената държава без представители в японската столица.

Изпълкомът на МОК съобщи, че "уверенията за провеждането на безопасни игри" в Токио, както и предложението за ваксини са били "системно отхвърляни от комитета на Северна Корея".

От МОК допълват, че местният олимпийски комитет няма да получава и финансова помощ за същия период.

В Пьонгчанг през 2018 г. МОК помогна в преговорите между Северна и Южна Корея да участват заедно с церемонията по откриване на игрите, а освен това двете страни имаха сборен отбор в женския хокей.

След заседанието Бах заяви, че МОК следи внимателно обсъжданията във футбола покрай идеята на ФИФА световното първенство да се провежда през две години. Германецът каза, че "няма да налива масло в огъня", но "намира дискусиите за много интересни". УЕФА твърдо се противопостави на идеята на ФИФА.

Дневник