Българският национален отбор по волейбол постигна с усилия победа с 3:1 (25:13, 25:18, 24:26, 25:22) срещу Беларус. Успехът беше задължителен, защото отвори вратите към осминафиналите.

Там воденият от Силвано Пранди отбор ще срещне олимпийския шампион Франция или Германия.

Преди мача българите бяха на петото място в групата и се намираха след Беларус, заради което победителят щеше да си осигури участие в следващата фаза. Националите изиграха силни два гейма, след което картината се промени и се появиха трудности.

Най-резултатен в отбора стана Тодор Скримов с 23 точки, а Цветан Соколов добави 18.

Съперникът започна добре след 3:0, но със спокойна игра българският отбор бързо направи обрат и убедително спечели с 25:13. Във втория гейм воденият от Пранди отбор продължи да е по-силният и отново беше далеч напред, за да увеличи преднината си.

Беларус поведе с 3:0 и в третия гейм. И този път българите направиха обрат и водеха със 17:14. Те обаче не се възползваха изцяло от многото грешки на Беларус на начален удар и в нападение. Вместо това съперникът намали неточностите си и след оспорвана надпревара стигна до 26:24.

Четвъртият гейм също премина оспорвано. Беларус имаше преднина, но след 20-ата точка българските волейболисти съумяха да се организират по-добре и това им помогна да спечелят.

Дневник