Две тийнейджърки, намиращи се извън първите 70 в световната ранглиста, ще спорят за титлата на US Open. Ема Радукану и Лейла Фернандес записаха имената си в историята на тениса, като се класираха за финала в Ню Йорк.

Най-наред канадката Фернандес, която е 73-а в света, спечели със 7:6 (3), 4:6, 6:4 срещу втората в ранглистата Арина Сабаленка след два часа и половина.

След това Радукану продължи забележителната си приказка. 18-годишната британка победи с 6:1, 6:4 гъркинята Мария Сакари, за да заслужи мястото си във финала.

Радукану стана първият тенисист в историята, който стига до мача за титлата в турнир от Големия шлем след започване от квалификациите.

Тя е и най-младият финалист в Големия шлем след Мария Шарапова (на 17 г.) на "Уимбълдън" през 2004 г.

Мачът между Радукану и Фернандес ще е първият финал в историята на турнирите от Големия шлем в Оупън ерата, в който участниците ще са непоставени.

"Времето тук в Ню Йорк мина толкова бързо. Просто гледах към следващия ден и три седмици по-късно съм на финала и не мога да повярвам", каза Радукану, която благодари на публиката за подкрепата.

"Нищо не е невъзможно. Както баща ми би казал - няма граници за моите възможности, за това, което мога. Всеки ден продължавахме да работим здраво. Няма ограничения за това, което мога да направя", заяви Фернандес.

Дневник