Една наглед абсурдна идея - световно първенство на всеки две години - е напът да раздели футбола.

ФИФА държи на промяна в календара и смята, че най-добрият начин за това е шампионатите на планетата да се провеждат по-често. УЕФА, европейските клубни шампионати и европейските клубове са твърдо против. В последните дни обаче има все по-сериозни обсъждания, а това, което изглеждаше само идея, може и да стане реалност.

Планът на ФИФА и Венгер

През май конгресът на ФИФА прие предложение да бъде направено проучване за възможността световното да се провежда през две години, а не през четири, както е в момента. Предложението официално дойде от федерацията на Саудитска Арабия, но беше подкрепено от президента на ФИФА Джани Инфантино. 166 национални федерации гласуваха "за", а 22 бяха против.

Това, което първоначално беше само проучване, бързо се превърна в реален план. ФИФА възложи на Арсен Венгер, който е шеф на глобалното футболно развитие към международната федерация, да представи план. Бившият мениджър на "Арсенал" вече е готов с такъв.

Според него, световното първенство трябва да се провежда на четни години, а на всяка нечетна трябва да има континентален шампионат, включително и европейско първенство.

Венгер предлага още една пауза през октомври или две - през октомври и март, в които да се играят квалификации, но в различен от настоящия им вид. Предлагат се групи по четири отбора и плейофи, като максимум квалификациите ще включват седем мача, по-малко от настоящия формат. В плана влиза гаранция от 25 дни почивка за футболистите след всяко голямо първенство. Предложението е този календар да влезе в сила от 2028 г.

Венгер смята, че така ще се избегнат дългите пътувания на играчите за квалификации. Той подчертава, че в неговия план се запазва съотношението 80% клубен футбол и 20% международен.

"Сегашният календар е остарял. Искаме да го организираме по-ефективно. Сегашният цикъл е установен през 1930 г., но 133 държави още не са играли никога на световно. Уверен съм, че това е правилното решение. Съотношението остава 80:20 и щях да се съглася, ако бях в клуб", каза Венгер.

Според Венгер световно първенство на две години ще доведе повече пари, които ще бъдат вложени обратно във футбола чрез младежки програми. Само последното световно в Русия през 2018 г. донесе близо 5 млрд. долара на ФИФА.


Отпор от Европа

УЕФА, която от години е в противоречие с ФИФА, е твърдо против подобно предложение. Президентът на организацията Александър Чеферин дори заплаши с бойкот, ако все пак се стигне до световно на две години.

"Да се играе голямо първенство всяко лято е убийствено за играчите. Ако е на две години, световното ще се сблъсква и с олимпийските игри. Ние можем да решим да не играем, ако се приеме подобно нещо. Доколкото знам, Южна Америка е на същото време. Така че късмет с подобно световно. Мисля, че никога няма да стане, защото е срещу основни принципи на футбола", каза Чеферин пред "Таймс".

Той твърди, че има подкрепата от Южна Америка, но през 2018 г. президентът на южноамериканската конфедерация (КОНМЕБОЛ) Алехандро Домингес призова ФИФА да направи световното през две години. От КОНМЕБОЛ все още не са коментирали идеята сега.

На мнението на Чеферин е организацията на европейските клубни лиги, в която влизат най-големите първенства в Европа - Висшата лига, Ла Лига, Серия А, Бундеслигата и Лига 1. Форумът на световните лиги (WKF) също е против.

"Световно през две години е заплаха не само за клубните първенства, но и за традициите като цяло. Ще изисква промяна на календара, която ще наруши толкова вътрешните първенства, че може да се загуби интересът към тях. Това ще доведе до ефект върху цялата футболна пирамида", коментира президентът на Ла Лига Хавиер Тебас.

Организации на привържениците също излязоха с позиции срещу идеята.

Какво мислят играчите?

Капитанът на Испания Серхио Бускетс заяви, че мнението на футболистите вече се зачита все по-малко. Според него постоянното добавяне на нови мачове ще направи така, че "скоро някой играч ще експлодира".

Звездата на Уелс и "Реал" (Мадрид) Гарет Бейл също е против. "Харесвам традицията да е на четири години. Така има престижа на олимпийските игри, защото не се провежда често. Ако е на всеки две години, ще загуби част от историята си."

ФИФА покани 80 бивши играчи, както и треньори в Доха, за да обсъдят плана на Венгер. Легендата на Бразилия Роналдо, както и бившият датски вратар Петер Шмайхел публично обявиха, че подкрепят промяната.

Какво следва?

ФИФА иска да реши какви ще са следващите стъпки до края на годината, като има вариант още през 2022 г. конгресът да гласува за промяна на календара.

Въпреки критиките от Европа, идеята е подкрепяна от федерации в Азия, Африка, а евентуални гласове от държави от Северна Америка, както и от Южна Америка, може да са достатъчни промяната да стане действителност.

Дневник