С блестяща обиколка в последния възможен момент Валтери Ботас успя да спечели квалификацията за Гран при на Италия, 14-и кръг за сезона във Формула 1. Финландецът беше най-бърз на "Монца", като завъртя тур за 1:19.555 минути.

Ботас изпревари с 96 хилядни съотборника си Люис Хамилтън, а трети завърши Макс Верстапен с "Ред бул", който изостана с четири десети от секундата.

Полпозишънът е втори за Ботас през сезона след Гран при на Португалия и 18-и в кариерата му. По този показател той се изравни със сънародника си Кими Райконен.

От следващия сезон Ботас ще бъде пилот на "Алфа Ромео", като това беше съобщено няколко дни преди Гран при на Италия.

Състезателният уикенд на "Монца" се провежда във формат с класическа квалификация в петък и спринтова квалификация в събота, която определя стартовия ред за надпреварата в неделя. Състезанието в събота е с дължина едва 100 км, без задължително спиране в бокса и носи точки само на първите трима.

По болида на Ботас бяха смени и елементи от задвижващата система, като той ще получи наказание за неделния старт.

Зад първите трима в квалификацията завършиха пилотите на "Макларън" Ландо Норис и Даниел Рикардо, които направиха много силно каране. В Топ 10 влязоха още Пиер Гасли ("Алфа Таури"), пилотите на "Ферари" Карлос Сайнц и Шарл Льоклер, Серхио Перес с втория "Ред бул", както и Антонио Джовинаци от "Алфа Ромео".

Дневник