Новак Джокович се доближи с още една крачка до голямата си цел - спечелване на календарен Голям шлем. Световният №1 се класира на финала на US Open след победа с 4:6, 6:2, 6:4, 4:6, 6:2 срещу Александър Зверев.

Джокович вече е само на една победа, за да стане първият тенисист, спечелил и четирите турнира от Големия шлем в една година след Род Лейвър през 1969 г. Самият Лейвър беше на трибуните и гледа победата на сърбина срещу Зверев.

Джокович се класира на 31-ия си финал в Големия шлем. Това е и рекорден девети финал в Ню Йорк за него, като до момента делеше първото място с Пийт Сампрас и Иван Лендъл. В осемте си финала на US Open досега Джокович има три победи и пет загуби.

Той ще има шанс да спечели и рекордната 21-а титла в шлема, с която ще изпревари Роджър Федерер и Рафаел Надал. На финала Джокович ще срещне Даниил Медведев, който победи с 6:4, 7:5, 6:2 Феликс Оже-Алиасим (Канада).

"Остана само един мач. Ще вложа душата си, тялото си и главата си в този мач. Ще играя така, все едно това е последният мач в кариерата ми", заяви Джокович.

Зверев беше най-трудният му съперник в Ню Йорк до момента. Германецът беше в серия от 16 поредни победи, а именно той победи Джокович на полуфинала на олимпийските игри в Токио и го лиши от шанса да спечели "Златен шлем".

Зверев спечели първия сет, след като Джокович му даде пробив с двойна грешка. В началото на втория сет обаче сърбинът се възползва от грешки на съперника си, стигна до пробив, а след това изравни резултата. При 2:2 в третия сет Зверев спаси две точки за пробив, едната след разиграване с общо 53 удара, но Джокович все пак проби след излизане на мрежата. Германецът обаче не се предаде и вкара мача в решителен пети сет. В него Джокович поведе с 5:0 след два пробива. Зверев върна единия, но сърбинът спечели мача.

"Атмосферата беше страхотна, най-добрата до момента на турнира. Това са моментите, за които живеем, уникалните възможности, за които мечтаем всеки ден", каза Джокович.


Съперникът му на финала Медведев има само един загубен сет на US Open през тази година. В полуфинала срещу Оже-Алиасим руснакът имаше проблеми само във втория сет, в който изостана с 2:5, но стигна до обрат 7:5.

"Беше малко странно във втория сет, но успях да спася двата му сетбола и мачът се обърна изцяло. Не играх най-добрия си тенис, но се радвам, че съм на финала", заяви световният №2.

Това ще е трети финал за него в Големия шлем. През 2019 г. той загуби от Рафаел Надал на US Open, а по-рано тази година отстъпи в три сета на Джокович на Australian Open.

Дневник