Валтери Ботас ("Мерцедес") спечели спринтовата квалификация на "Монца", но Макс Верстапен ("Ред бул") ще тръгне пръв в състезанието за Гран при на Италия в неделя. Причината е, че още в петък от "Мерцедес" обявиха, че двигателят на Ботас ще бъде сменен, а тъй като е четвърти за сезона, той ще бъде наказан и ще тръгне последен.

Люис Хамилтън се представи слабо и остана едва пети, като не взе точки от спринтовата квалификация.

Хамилтън стартира много бавно и от второто място падна до шестото. Още след първата обиколка обаче на пистата трябваше да влезе кола за сигурност, след като Пиер Гасли първо удари Даниел Рикардо, а след това отпадна заради счупено предно крило.

При подновяването Ботас запази първото си място в битката с Верстапен. Зад тях бяха двамата пилоти на "Макларън" Даниел Рикардо и Ландо Норис, а след отпадането на Гасли Хамилтън беше пети. Шампионът опита да изпревари Норис, но дори и не успя да го доближи.

Така вместо "Мерцедес" да запази първа редица, както беше след вчерашната квалификация, Верстапен ще тръгне пръв.

Ботас взе три точки за победата в спринтовата квалификация, Верстапен спечели два, а Рикардо - една. В генералното класиране Верстапен увеличи преднината си пред Хамилтън и вече води с пет точки.

Дневник