Британката Ема Радукану спечели US Open, превръщайки се в първата тенисистка, която достига до титлата, след като е преминала през квалификациите. 18-годишната състезателка надви с няколко месеца по-голямата Лейла Ани Фернандес с 6:4, 6:3.

В рамките на три седмици Радукану премина през квалификациите, като трябваше да изиграе 10 мача. Още по-впечатляващо е, че тя не загуби нито един сет във всичките си срещи. Тийнейджърката от Великобритания е първата тенисистка в историята, която печели титла от Шлема, след като е започнала от квалификациите.

Тя е и първата британка с трофей от четирите най-големи турнира от Вирджиния Уейд през 1977 г.

"Това е сбъдната мечта, струва ми се, че сънувам. Всеки иска да спечели турнир от Шлема, но да успееш да го направиш е неописуемо", каза Радукану, която ще се изкачи от 150-о до 23-о място в световната ранглиста.

"Изминаха три невероятни седмици за мен, в които имах подкрепата на страхотен отбор".

За пръв път в историята две тенисистки, които не са поставени се срещнаха на финал, след като съперничката на шампионката заемаше 73-о място. По пътя към титлата Радукану отстрани олимпийската шампионка Белинда Бенчич, както и 17-ата в света Мария Сакари.


Финалистката Фернандес поднесе най-големите изненади в Ню Йорк. Тя елиминира двукратната шампионка в турнира Наоми Осака, петата поставена Елина Свитолина, както и носителката на три трофея от Шлема Анжелик Кербер.

Драма не липсваше и във финалния мач. Още в първия сет имаше три пробива - Радукану поведе с 2:0, но канадката успя да изравни. В последния възможен момент британката отново проби, за да затвори сета с 6:4 след точно час игра.

Втората част отново беше оспорвана, двете си размениха по един пробив в третия и четвъртия гейм, но Радукану поведе с 4:2, което се оказа ключово. Британката не изпусна инициативата и приключи двубоя.


"Дадох всичко от себе си, но не успях да спечеля. Знам, че играем в ден, който е изключително труден и емоционален за Ню Йорк след това, което се е случило преди 20 години. Мога да кажа, че се надявам единствено да съм толкова силна, колкото е Ню Йорк в последните 20 години", каза финалистката Фернандес, която направи препратка към 20-ата годишнина от терористичните атентати в Ню Йорк от 11 септември.

Дневник