Драма и неочаквана победа на "Макларън" белязаха състезанието за Гран при на Италия на пистата "Монца", 14-и кръг за сезона във Формула 1. Пилотите на британския тим Даниел Рикардо и Ландо Норис донесоха двоен успех на своя отбор, а трети на подума завърши Валтери Ботас с "Мерцедес".

Съперниците за титлата Макс Верстапен и Люис Хамилтън отпаднаха, след като катастрофираха. Двамата фаворити се блъснаха на първия шикан в средата на състезанието.

Победата е осма за Рикардо в кариерата му във Формула 1 и първа от 2018 г., когато спечели в Монако като пилот на "Ред бул". Австралиецът завърши със само 1.7 секунди пред Норис.

"Макларън" нямаше двоен успех във Формула 1 от сезон 2010.

Надпреварата започна интересно, след като Рикардо изпревари Верстапен и поведе. Нидерландецът пък се закачи с Хамилтън, но без последствия. Ситуацията не се промени драстично, но след спиранията в бокса в 25-ата обиколка Хамилтън поведе, изпреварвайки Верстапен при излизането от бокса.

Последва контакт между двамата в първия шикан, при който и двете коли отпаднаха.


До края на състезането двата болида на "Мерцедес" бяха с най-високото темпо, а Ботас успя да се справи с Шарл Льоклер за третото място, въпреки че стартира от дъното на колоната.

Следващият старт е Гран при на Русия на 26 септември. След 14 състезания Верстапен води с 5 точки пред Хамилтън.

Дневник