Шампионската лига започва отново, а още в първия кръг ще предложи три големи дербита - "Барселона" - "Байерн" във вторник, както и "Ливърпул" - "Милан" и "Интер" - "Реал" (Мадрид) в сряда.

Това ще е първият сезон в турнира след опита за преврат в европейския футбол през април, когато 12 клуба обявиха създаване на Суперлига, която трябваше да започне още през лятото, но оцеля само 48 часа.

Финалът на Шампионската лига ще е на 28 май в Санкт Петербург.

Под сянката на Суперлигата

Въпреки че проектът бързо пропадна, три от клубовете създатели - "Барселона", "Реал" (Мадрид) и "Ювентус", продължават да държат на него. УЕФА възнамеряваше да ги извади от участие в Шампионската лига, но след заповед от съда в Мадрид прекрати поне временно дисциплинарните процедури срещу тях и те ще играят в Шампионската лига..

Президентът на УЕФА Александър Чеферин не спира да атакува трите клуба, а само преди няколко дни заяви, че няма нищо против те да напуснат Шампионската лига.

Трите клуба твърдят, че Суперлигата все още съществува и че печелят съдебните дела срещу УЕФА. "Проектът е жив. Трите клуба, които го защитават, печелят всички съдебни дела. УЕФА не може да го спре, а напрежението върху английските клубове, които го подкрепяха, няма ефект", заяви президентът на "Барселона" Жоан Лапорта.

УЕФА получи подкрепа от "Пари сен жермен", чийто президент Насер ал Хелайфи стана президент на Европейската асоциация на клубовете, поемайки поста от напусналия Андреа Аниели ("Ювентус").

Миналата седмица Ал Хелайфи също нападна "Ювентус", "Барселона" и "Реал": "Няма да отделям много време, за да говоря за "не толкова Суперлигата", защото не искам да се фокусирам върху приказки и провали. Заедно защитихме интересите на европейския футбол за всички. Разчитахме на силата на президента Чеферин, който се изправи срещу този преврат. Той каза, че ще спечелим и го направихме. Докато трите останали клуба прахосват енергия и продължават да крещят към небето, останалите продължаваме напред."

Деветте клуба, които се отказаха от проекта, се завърнаха в клубната асоциация този месец.

Повече пари

В отговор на идеята за Суперлигата УЕФА увеличи парите, които отборите ще получат в Шампионската лига. Общо за клубовете ще бъдат отделени близо 2.1 млрд. евро в сравнение с 1.95 до момента.

Само за резултатите си на терена шампионът ще получи малко над 85 млн. евро, което е с 2.5 млн. повече в сравнение с периода 2018-2021. Общо 1.1 млрд. евро са отделени за награден фонд и ще бъдат разпределени според резултатите.

Още 600.6 млн. евро ще се разпределят според коефициентите на клубовете в последните десет години, съобщи испанският "Ас". Според тази система "Реал" (Мадрид) ще получи 36.38 млн. евро, тъй като е лидер по коефициент в този период.

Допълнителни 300.3 млн. евро ще бъдат дадени на клубовете за телевизионни права.

Промени в правилата

През лятото УЕФА премахна правилото за гол на чужд терен, което даваше предимство на гостуващия отбор в елиминациите. Правилото беше в сила от 1965 г. От новия сезон при равенство в общия резултат в преките елиминации, независимо от броя на головете във всеки от мачовете, ще има продължения и дузпи.

УЕФА запази и правилото за броя на резервите, въведено през 2020 г. заради пандемията. Всеки отбор ще има право на пет смени, а в елиминациите е разрешена допълнителна шеста смяна, ако има продължение в мача.

Седмица преди началото на европейските турнири УЕФА махна и забраната за гостуващи привърженици, която беше в сила от началото на пандемията. Броят на зрителите обаче ще зависи от правилата във всяка от държавите.

Фаворитите

Поне преди началото на сезона изглежда, че надпреварата за върха ще бъде между английските клубове - най-вече в лицето на шампиона от миналия сезон "Челси", финалиста "Манчестър сити" и носителя на титлата за 2019 "Ливърпул", както и "Пари сен жермен".

Парижани безспорно направиха най-мащабната селекция през лятото. ПСЖ привлече Лионел Меси, Серхио Рамос и още редица звезди, а освен това запази Килиан Мбапе, въпреки че "Реал" беше готов да плати 200 млн. евро за него.

"Байерн", който заедно с ПСЖ, изобщо не влезе в Суперлигата, както винаги ще бъде в битката за трофея.

Според букмейкърите, ПСЖ започва сезона като фаворит, следван от "Сити", "Челси", "Байерн" и "Ливърпул". От трите тима, които УЕФА предпочита да изгони от турнира, букмейкърите дават най-голям шанс на "Реал".

Дневник