Българският футболен съюз (БФС) обяви, че ще организира извънредния конгрес, насрочен за 12 октомври. От БФС посочват, че ще го направят "въпреки безпрецедентната ситуация в българския футбол, породена от опитите той да бъде дестабилизиран и употребен заради нечии лични интереси".

Софийският градски съд реши, че БФС трябва да се съобрази с желанието на 189-те клуба, които се подписаха с искане за извънреден конгрес. Общото събрание ще е на 12 октомври от 10:00 часа в Зала 1 на НДК.

"Всички членове на БФС с право на глас ще бъдат информирани в срок за процедурите по излъчване на делегати. Легитимното ръководство на БФС призовава всички футболни клубове да проведат събранията си за определяне на делегати свободно и без да се поддават на външни влияния и намеси, в това число - и политически такива", пишат от БФС в сайта си. И допълват, че ще съдействат на всеки клуб "при установяване на директен натиск или вмешателство от лица и комитети с нездрави управленски амбиции".

"С тези си действия Българският футболен съюз отново подчертава намерението си да осигури спокойствие във футбола ни и да го предпази от опасна безтегловност от позицията си на единствен легитимен и компетентен орган с правомощията да го направи", се казва още в информацията.

Малко преди публикуването ѝ от пресслужбата на БФС заявиха пред "Дневник", че ръководството на футболния съюз се е обърнало към Министерството на здравеопазването с въпроси, свързани с възможността за провеждане на извънредния конгрес. Той обаче е във времето, в което важат мерките, наложени от министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров, които ограничават възможността за провеждане на подобни мащабни събития.

След като съдът наложи на БФС да организира извънредния конгрес, от футболния съюз направиха опит да го избегнат. СГС обаче отхвърли иска на БФС срещу 189-те клуба. В него от футболния съюз заявили позиция, че клубовете "нямат право да го свикат, тъй като се нарушават и застрашават интересите на БФС, защото създава неяснота относно легитимно взетите решения на основното управително тяло на сдружението, както и че подобни решения съществено затрудняват функциите на БФС, вменени му от закона и устава".

Отделно БФС свика и редовен конгрес за 18 март 2022 г.

През деня БФС съобщи, че президентът на организацията Борислав Михайлов е участвал в работна среща с колегите си от останалите федерации, членуващи в УЕФА. На нея е било обсъдено предложението на ФИФА за провеждане на световните първенства по футбол на всеки две години.

Дневник