Левски Лукойл" отпадна в квалификациите на баскетболната Шампионска лига след тежка загуба от руския "Прометей". Българският шампион отстъпи с 40 точки разлика - 56:96 в зала "Арена Армеец" в София.

За разлика от миналия сезон, когато спечелиха титлата в Националната баскетболна лига (НБЛ) с четирима чужденци, този път сините бяха в състав само от българи.

Впечатление направи и отсъствието на логото на генералния спонсор "Лукойл" от екипите на играчите. То беше там във всички мачове досега, включително в последната контрола на 9 септември.

От няколко седмици се твърди, че петролната компания ще оттегли спонсорството си в баскетбола. През 2018 "Лукойл" стана спонсор на баскетболния "Левски" след дълги години партньорство с "Академик". Тогава "Левски Лукойл" беше представен като "проект на бъдещето".

Ключова роля за спонсорството на "Лукойл" в баскетбола имаше бизнесмена Валентин Златев, който от септември 2020 г. официално не е част от "Лукойл България". Наскоро той започна бизнес с природен газ.

Българският тим се срина във втората четвърт, въпреки че водеше след първите 10 минути с 27:15. Във втората и третата част обаче отборът на Константин Папазов вкара общо 11 точки (три във втората и осем в третата четвърт).

"Прометей" отбеляза 33 точки във втората част и по този начин поведе убедително.

Най-резултатен за "Левски Лукойл" беше Венцислав Петков с 19 точки, капитанът Чавдар Костов добави 11, а Цветомир Чернокожев - 10. Шон Еванс отбеляза 18 точки за "Прометей", а Д'Анджело Харисън 16.

Дневник