Президентът на "Наполи" Аурелио де Лаурентис обяви, че работи по проект за нова футболна лига, която ще бъде на стойност 10 млрд. евро. Той беше против Суперлигата, която беше създадена от 12 клуба през април, но се провали за 48 часа. Де Лаурентис обаче е съгласен, че футболът има нужда от драстична промяна.

"Системата вече не работи. Шампионската лига и Лига Европа не носят достатъчно приходи за клубовете, за да оправдаят участието им. За да си конкурентен, имаш нужда от повече играчи от най-висока класа. Това значи да харчиш повече пари. Клубовете трябва да говорят помежду си и да създадат по-модерен и по-доходоносен турнир", каза Де Лаурентис пред "Дейли мейл".

Според него трябва да се намалят мачовете във вътрешните първенства. Той смята, че новият турнир трябва да е достъпен за всички. Това беше една от основните критики към Суперлигата - че щеше да е само за най-богатите.

"Трябва да създадем и демократична система за влизане, основана на това какво са постигнали клубовете във вътрешните си първенства. Аз проучих проект, който е готов да донесе 10 млрд. евро на футбола, но трябва да има желание и пълна независимост", допълни Де Лаурентис.

Филмовият продуцент купи "Наполи" през 2004 г., докато клубът беше във финансова криза и играеше в трета дивизия. В последните години тимът неизменно е в надпреварата за отличията в Италия. Де Лаурентис повтори и някои от основните тези на президента на "Реал" Флорентино Перес, който е в основата на Суперлигата.

"Ако не променим правилата и не направим по-добър спектакъл, младите хора ще ни изоставят, футболът вече няма да е централна част от живота ни. Моето проучване ми показва, че хората между осем и 25 години са спрели да гледат футбол и предпочитат да играят на смартфони - напълно са се променили нашите деца. Не казвам, че навикът да гледаш футбол на живо на стадиона ще умре, но сега имаме "виртуален стадион", който може да привлича милиарди хора, които да играят един срещу друг. Кой знае дали ще успеем да ги върнем към най-великия спорт в света", каза още Де Лаурентис.

Дневник