Световната антидопингова агенция (WADA) ще преразгледа дали канабисът да остане в списъка със забранени вещества. Агенцията вече е създала консултативна група, която ще започне проучване в началото на следващата година. Поне през 2022 г. канабисът все още ще бъде част от списъка и спортистите ще бъдат наказвани за употреба.

Решението на WADA идва след призивите от САЩ през лятото след наказанието на Шакари Ричардсън. Спринтьоркaта спечели олимпийската квалификация на 100 м с 10.72 секунди, но пропусна игрите в Токио, тъй като даде положителна проба с химикал, който се открива в канабиса. Тя беше наказана за един месец. Ричардсън беше сред претендентките за медал на 100 м преди игрите.

Тя обясни, че е използвала канабис, за да ѝ помогне да се справи със смъртта на майка ѝ. По-късно американската антидопингова агенция (USАDA) призова правилата да станат по-гъвкави, специално за случаи с марихуана. Тогава от WADA отговориха, че американската агенция винаги е настоявала канабисът да бъде в списъка.

"От 2004 г. насам, включително и през 2021 г., USADA без изключение е настоявала канабисът да е част от списъка със забранени вещества", заявиха от WADA пред "Ройтерс".

Дневник