Заявилият се като кандидат за президент на БФС Димитър Бербатов и екипът му призоваха футболния съюз да организира прозрачно конгреса. Призив имаше и към клубовете - да са внимателни в действията си, тъй като могат да станат обект на временен интерес, след което да бъдат забравени.

"Тъй като правилата за провеждане на конгреса и за избор на президент и изпълнителен комитет трябва да се вземат от изпълнителен комитет, а БФС няма време да организира такъв в допустимите срокове преди конгреса, тези дни, а може би дори днес, ще бъде свикано изпълнително бюро, за да вземе тези решения", написаха от екипа на Бербатов в открито писмо до медиите.

Те призоваха да се направи така, че при гласуване да се ползва интегрална бюлетина, да се спазва тайната на вота, но урните да са видими за всички делегати. Друго искане е кандидатите за президент да бъдат допуснати в залата от самото начало, а медиите да могат да отразяват целия конгрес.

"Да се подпише договор и запази Зала 1 на НДК, което още не е направено. Да се запази и плати хотелът за всички делегати, които идват на конгреса", добавят от екипа.

Във вторник БФС обяви, че ще организира извънредния конгрес на 12 октомври.

"Тъй като БФС тези дни призова за честно провеждане на конгреса, сега е моментът да покажат, че го мислят наистина. Надяваме се всички ние да станем свидетели на точно това и взетите решения от изпълнителното бюро да бъдат точно такива. Ако в близките дни има интензивно подаряване на топки, ако има събиране в ресторанти и вечери с музикално оформление и други подобни екстри, отборите просто да обърнат внимание на факта, че това винаги се случва точно преди конгреси, а през останалото време сякаш не съществуват за БФС", посочват от екипа на Бербатов.

"Надяваме се да не ставаме повече свидетели на поредните подмолни игри, както вчерашните, с искане от БФС съдът да спре конгреса с ограничителна мярка, което не беше уважено, разбира се. Нека най-накрая се даде шанс на отборите да направят своя личен избор кой да бъде избран за президент на БФС", се казва още в позицията.

До момента единствено Бербатов се е заявил като кандидат за президент. Настоящият ръководител на БФС Борислав Михайлов каза преди дни, че ще обяви решението си, когато е необходимо.

Дневник