Боксът остава под заплаха от изваждане от олимпийските игри и то още за олимпийските игри в Париж през 2024 г. Международният олимпийски комитет (МОК) изпрати поредното писмо към Международната асоциация по бокс (AIBA), в което казва, че все още не вижда достатъчно развитие по исканите промени. AIBA остана без лиценз през юни 2019 г. и не участва в организацията на олимпийския турнир в Токио.

В писмото генералният директор на МОК Кристоф де Кепер изразява "най-дълбоки притеснения" за управлението на федерацията и подчертава, че мястото на бокса в Париж е под въпрос.

Тази година в Токио Стойка Кръстева донесе злато за България в бокса.

"Взимайки предвид оставащите много нерешени проблеми, изпълнителният комитет на МОК поиска от генералния директор и от директора на комисията по етика да следят ситуацията в AIBA и да анализират всички елементи, както и заключенията на независимите експерти. Въз основа на това, изпълкомът на МОК потвърждава най-дълбоките си опасения и повтаря предишната си позиция за мястото на бокса на олимпийските игри в Париж, както и в бъдещите олимпиади", се казва в писмото.

Основните обвинения към AIBA са в корупция, лошо управление, както и за съдийството на олимпийските турнири. В писмото Де Кепер посочва конкретни изисквания относно финансите, управлението на AIBA и избора на изпълнително бюро, както и оплаквания от съдийството по време на световното първенство за младежи и азиатското първенство за мъже и жени по-рано тази година.

Международната федерация започна реформа под ръководството на новия президент Умар Кремльов с цел да изчисти имиджа си и да си върне олимпийския статут. В отговор на писмото на МОК, от AIBA обявиха, че продължават да работят по реформата.

"AIBA работи по реформата от известно време. Вече се предприемат мащабни реформи по отношение на финансовата прозрачност, доброто управление и спортната почтеност, включително и във всички области, споменати от МОК. Независими експерти са включени във всеки от тези сектори. AIBA е уверена, че тези реформи ще покрият и дори ще надхвърлят критериите, поставени от МОК за възстановяване на статута", се казва в писмото.

Кремльов пое управлението през декември, като замени на поста Гафур Рахимов, който беше определен като "един от водещите престъпници на Узбекистан" в доклад на финансовото министерство на САЩ.

Дневник