Асоциацията на професионалните тенисисти (АТП) планира да въведе по-строги правила за прекъсванията по време на мачове. Целта е да се премахнат по-дългите паузи за тоалетна, както и искането на медицински таймаут във важни моменти от мачовете.

Въпросът стана актуален отново, след като на US Open Анди Мъри обвини Стефанос Циципас, че е стоял прекалeно дълго в тоалетната и така е нарушил ритъма му в оспорвания двубой от първия кръг. Третият в света отрече да го е направил нарочно, за да пречи на противника си.

"Ще има промяна в правилата за прекъсвания за тоалетна, както и за медицински таймаут. Надяваме се, че още през януари ще има по-стриктно правило и за двете", заяви източник от АТП пред "Ройтерс".

След обвинението от Мъри Циципас беше освиркан от публиката и в следващия си мач срещу Адиран Манарино, когато отново взе прекъсване от седем минути за тоалетна, след като загуби третия сет.

"Стига се до момент, в който това определено става проблем. Проблем е от доста време и вече подхождаме сериозно, за да го променим", допълни източникът от АТП.

Циципас не за пръв път направи подобно нещо. В полуфинала в Синсинати Александър Зверев протестира при излизането на гръцкия тенисист от корта и определи поведението му като "неприемливо".

Водачът в световната ранглиста Новак Джокович обаче подкрепи Циципас.

"Не мисля, че прави нещо грешно. Правилото не е ясно. Разбира се, може да се спори, че всичко е свързано, всеки го вижда по различен начин. Това беше гореща тема в последните седмици. Не мисля, че той заслужава толкова много атаки в медии от всички", каза Джокович.

Шампионката на US Open от 2017 г. Слоун Стивънс заяви, че има подобен проблем и в женския тенис, и призова за промяна в правилника. Женската тенис асоциация (WTA) посочи, че е "винаги отворена за разговор и за развитие на правилата, ако промените са нужни".

Дневник