Световното първенство по бокс за мъже ще бъде с награден фонд за пръв път в историята. Международната федерация (AIBA) съобщи, че на шампионата, който ще се проведе в Белград от 24 октомври до 6 ноември, боксьорите ще разпределят общо 2.6 млн. долара. Шампионът във всяка категория ще получи 100 хил. долара, сребърният медалист - 50 хиляди, а бронзовият - 25 хиляди.

"За пръв път в историята AIBA ще награди финансово медалистите на световното и така трябва да бъде. Парите ще са заслужени, като се вземат предвид годините на подготовка и усилията, които са нужни, за да се стигне до това първенство", заяви президентът на AIBA Умар Кремльов.

Международната федерация опитва да си върне олимпийския статут, отнет ѝ от МОК през 2019 г. (в Токио 2020 AIBA нямаше отношение към организацията на турнира). По-рано тази седмица международният олимпийски комитет съобщи, че AIBA не се справя с реформите и все още има опасност боксът да бъде изваден от олимпийските игри.

Една от основните критики към AIBA беше за лошо финансово управление и корупция. Кремльов, който стана президент в края на миналата година, каза още през май, че федерацията е изчистила дълговете, след като беше подписан спонсорски договор с "Газпром". AIBA имаше дълг от 10 млн. долара към компанията от Азербайджан "Бенконс", който също е платен според Кремльов.

AIBA премахна определението "аматьорски бокс" от името си още през 2007 г., а вече има няколко шампионата, на които боксьорите получаваха финансови награди. Федерацията организира и професионални боксови серии, в които боксьорите участваха, без да губят олимпийския си статут.

AIBA вече позволява на боксьори да участват и в професионални боксови мачове, но да запазват право да се боксират на олимпийски игри. Такъв е случаят с руснака Алберт Батиргазиев, който спечели златен медал в кат. до 57 кг в Токио, а вече има три мача в професионалния бокс.

Дневник