Директорът на "Мерцедес" Тото Волф заяви, че новият пилот на тима Джордж Ръсел има нужда от подготовка, за да се настрои за ситуацията в тима и партньорството с Люис Хамилтън. 23-годишният Ръсел, който кара за "Уилямс" в момента, но е част от академията на "Мерцедес", вече подписа договор със "сребърните стрели" и ще замени Валтери Ботас, който отива в "Алфа Ромео".

"Ръсел вeче доказа, че заслужава място в топ отбор и сега трябва да го подготвим правилно за ситуацията в "Мерцедес". Има много по-голямо напрежение, има невероятен съотборник, който счупи най-големите рекорди и е важно да го подготвиш и калибрираш по правилния начин", каза Волф.

Той не иска да има конфликт между двамата си пилоти, както се случи с Хамилтън и Нико Розберг, които няколко пъти се удряха помежду си през годините.

"Виждали сме ситуации в миналото, в които сa се проваляли. Люис беше част от една, в която тимът не разбираше напълно какво ще се случи. Мисля, че сме малко по-добре подготвени за такава ситуация, но той (Ръсел - б.а.) има амбиция да стане световен шампион, същата амбиция има и Люис, така че е въпрос на настройка", допълни Волф.

Директорът каза, че няма да спира амбицията на Ръсел да печели титли, но иска да работи с него, за да ги реализира, като същевременно връзката му с Хамилтън остане "приятелска".

"Трябва да уважаваш гледната точка на всеки и амбицията му. Ние няма да вкараме в колата пилот, който няма амбиция да се справи възможно най-добре и да бие съотборника си, да печели състезания и титли. Така че мога да се поставя на негово място и да обсъждам с него какво означава това за динамиката на отбора, как да запазваме момента на отбора. Той е много интелигентен и разбира това", каза още Волф.

През 2022 г. ще има драстична промяна на правилата във Формула 1, а Волф се надява "Мерцедес" да остане в битката за челните места. Директорът твърди, че двамата пилоти ще получат еднакво отношение.

"Ще съм доволен, ако бъдем в топ 3 като кола и се борим за победи. Това винаги е нашата амбиция. Ако имаме кола, която можем да развием, с която да се борим за титла, тогава абсолютно той ще има същата кола като Люис. Той има скоростта, в квалификациите е много, много бърз и съм сигурен, че ще се справи добре", завърши Волф.

Дневник