ФИФА обяви, че е започнала стъпки към широко обсъждане на предложенията за промяна на календара във футбола. В основата стои идеята световното първенство да се провежда на всеки две години, а не както е в момента - веднъж на четири.

За 30 септември е организирана онлайн среща с представители на всички членове на ФИФА, сред които следва да бъде и Българският футболен съюз. "Това е една от няколко възможности за установяването на градивно и открито обсъждане на глобално и регионално ниво", посочват от международната федерация.

По-рано от ФИФА са изпратили покани за участие и до другите заинтересовани страни - всички конфедерации, Асоциацията на европейските клубове (ЕСА) и профсъюза на футболистите (FIFPro). Ще се търси и мнението на запалянковците.

В съобщението в сайта си от ФИФА казват, че международният състезателен календар трябва да бъде променен и подобрен.

В последните седмици международната федерация насочи вниманието към идеята световното да е по-често. Предложението предизвика голям интерес, но и остри критики от УЕФА, европейските клубове и FIFPro.

ФИФА обяви и че провежда проучване сред 100 000 души от над сто държави, за да се запознае с нагласите на привържениците.

Дневник