Председателят на федерацията по волейбол Любомир Ганев се изказа критично за отношението на българските състезатели към националния отбор. Думите му идват след края на европейското първенство, спечелено от Италия след 3:2 срещу Словения във финала.

България отпадна в осминафиналите след поражение от Германия.

В груповата фаза воденият от Силвано Пранди отбор допусна тежки загуби от Италия и Словения. Според Ганев в тези два мача българският състав е изоставал най-вече във взаимодействието между състезателите.

"При съперниците ни нещата се получават твърде лесно. Организират контраатаки, борят се за всяка топка. Ако не им се получи от първия път, не губят вяра, а продължават. Това е голямата разлика с нашия отбор - желанието да представляваш родината. Всеки при тях чака своето време са покаже на какво е способен", каза Ганев в интервю пред сайта на федерацията.

По думите му първото, което трябва да е промени, е отношението на играещите в националния отбор.

"Хубавата новина за България е, че ще участваме на световното първенство за мъже догодина в Русия. Още на 30 септември е жребият ни в Москва. При жените сме 15-и и това е добре. Голямото отстъпление е при мъжете. Там сме на 21-во място (в световната ранглиста) и не говори добре да имиджа на България. Трябва да си вземем поука - състезателите, щаба и ние като ръководство. Трябва да се върне пламъкът в очите на тези момчета. Били сме в първата четворка, но поне да сме пак в първата десетка", заяви още той.

При мъжете България остана извън първите осем на второ поред европейско първенство.

Ганев каза, че за следващия сезон иска "добро представяне в Лигата на нациите, където кандидатстваме да сме домакин на един от турнирите". При жените голямата цел е спечелване на турнира на претендентите и влизане в Лигата на нациите.

"На световното първенство момичетата трябва да покажат това, за което загатнаха в Пловдив (на европейското). В спорта трябва да имаш и късмет. Пример е мачът на мъжете между Словения и Полша, където той беше определено за словенците. На първо място трябва да променим отношението и работата на националите, когато защитават екипа на България."

Дневник