УЕФА получи срок от пет дни да анулира наказанията и да отмени дисциплинарните процедури срещу клубовете, които основаха Суперлигата. Съдия Мануел Руис де Лара от 17-и Търговски съд в Мадрид нареди УЕФА да съобщи отмяната на санкциите на официалния си сайт, а в противен случай президентът ѝ Александър Чеферин ще бъде обвинен в неподчинение на съдебна заповед.

Според испанския вестник "Ас" ако УЕФА откаже, не е изключено да има заповед за арест на Чеферин, която да важи за територията на целия Европейски съюз, както и за държавите, които имат юридически споразумения с него.

Все пак юристи смятат, че УЕФА може да претендира, че е вдигнала наказанията, тъй като трите клуба, които продължават да държат на проекта - "Реал" (Мадрид), "Барселона" и "Ювентус", участват в Шампионската лига този сезон, въпреки че Чеферин заплаши да ги изключи. Те бяха допуснати, но тогава УЕФА съобщи, че спира временно процедурите след решение на съда.

В заповедта си, издадена в понеделник, съдия Руис де Лара посочва, че само обявяване на "временно спиране на санкциите", както направи УЕФА, не е достатъчно и те трябва да бъдат анулирани.

"УЕФА не е доказала по никакъв начин, че е анулирала дисциплинарните процедури срещу "Реал" (Мадрид), "Барселона" и "Ювентус", казва съдията, който посочва още, че УЕФА не изпълнява съдебните решения.

В заповедта е посочено още, че УЕФА открито популяризира практики, които нарушават принципите за свободна конкуренция в съответния пазар, в случая организиране на професионални футболни мачове в Европейския съюз.

Още през лятото съдът в Мадрид се обърна към съда на Европейския съюз, който трябва да разгледа дали УЕФА нарушава законите в ЕС, налагайки монопол във футбола.

Суперлигата беше създадена от 12 клуба през април, но девет от тях се оттеглиха след 48 часа. "Ювентус", "Реал" и "Барселона" твърдят, че проектът все още е жив и че печелят всички съдебни битки с УЕФА. Чеферин цяло лято заплашваше с наказания, а наскоро каза, че няма нищо против те да напуснат турнирите на УЕФА.

Дневник