Димитър Бербатов и екипът му поискаха Българският футболен съюз (БФС) да определи ясни правила за провеждане на извънредния конгрес на 12 октомври. Бившият нападател, който ще е кандидат за президентския пост, посочи, че остават 20 дни и е необходимо да бъдат изчистени условията за участие.

Бербатов е издигнат от ЦСКА и още седем клуба. Преди дни представители на екипа му съобщиха, че са внесли необходимите документи.

"Задаваме въпроса: къде са публикувани правилата за издигане на кандидатура само пет дни преди да изтече срокът за депозиране? Кандидатурата на Димитър Бербатов бе издигната и внесена в деловодството на футболната централа при 100% спазване на онова, което казва уставът на БФС по този въпрос. Това трябва да е напълно достатъчно, ако не се приложат недостойни процедурни хватки", казват от екипа му.

Те се надяват, че забавянето (на правилата за провеждане на конгреса) "се дължи на намерението на ръководството да проведе конгреса в пълно съответствие със заложеното по устав, а не защото иска да постави кандидатите пред нови изисквания в последния възможен момент или пък да обърка делегатите".

БФС беше задължен от Софийския градски съд да организира извънредния конгрес въпреки опитите това да бъде избегнато. В същото време футболният съюз насрочи и редовен конгрес за 18 март 2022 г. Това увеличи напрежението и обвиненията между двете страни.

От екипа на Бербатов призовават футболните клубове да съберат смелост и на конгреса да изразят волята си за промяна недвусмислено и без страх. "Заедно да положим толкова желаното ново начало". Казва се още, че цялата футболна общественост, която очаква да види промяна, трябва да следи процеса на организиране на конгреса.

"За съжаление, това, което предвижда уставът на федерацията, не е достатъчно, за да се гарантира честен вот. На ход е изпълкомът, който на легитимно свое заседание трябва да потвърди условията. Ръководството на БФС декларира пред футболната общественост, че започва подготовка за провеждане на конгрес. На практика все още не се обявява нищо, което да покаже, че се организира легитимен конгрес", допълват от екипа на Бербатов.

Дневник