Националната баскетболна асоциация отхвърли молбата на Андрю Уигинс да бъде освободен от ваксинация за коронавирус. Ако не се ваксинира, баскетболистът на "Голдън стейт" няма да има право да играе в домакинските мачове на тима си, тъй като Сан Франциско задължава всички играчи да бъдат ваксинирани.

Заради местните правила в Ню Йорк и Сан Франциско всички бaскетболисти на "Ню Йорк никс", "Бруклин нетс" и "Голдън стейт" трябва да бъдат ваксинирани, за да играят в домакинските мачове на отборите си. "Никс" вече съобщиха, че всичките им баскетболисти са изпълнили изискванията. Единствените изключения от ваксинация може да бъдат напрaвени само по медицински и религиозни причини.

Уигинс опита да издейства изключение по религиозни причини, но молбата му беше отхвърлена.

"НБА разгледа и отхвърли молбата на Андрю Уигинс за религиозно освобождаване от заповедта на здравните власти в Сан Франциско, задължаваща всички участници над 12 години в големи събития на закрито да бъдат ваксинирани за коронавирус. Уигинс няма да може да играе в домакинските мачове на "Голдън стейт", докато не изпълни изискванията на града за ваксиниране", се казва в съобщението.

Неваксинираните баскетболисти могат да играят този сезон, но от НБА съобщиха, че те ще бъдат тествани ежедневно както преди тренировки, така и в преди пътувания, а в дните на мачовете тестовете може да са повече от един. Ваксинираните баскетболисти няма да са обект на ежедневно тестване. Около 85% от всички баскетболисти бяха ваксинирани още в края на миналия сезон.

"Ню Йорк никс", "Бруклин" и "Голдън стейт" обаче трябва да спазват по-стриктните правила на местните власти. НБА уточни, че тези правила не важат за гостуващите отбори в Ню Йорк и Сан Франциско.

Уигинс все още има време да промени решението си, тъй като изискването в Сан Франциско влиза в сила в средата на следващия месец.

В подобна ситуация вероятно ще се окаже и Кайри Ървинг от "Бруклин". Според медиите в САЩ, той също не се е ваксинирал. Генералният мениджър на "Бруклин" Шон Маркс призна, че има баскетболисти в тима, които все още не отговарят на изискванията, но не назова имена. Той все пак се надява всички да се ваксинират преди началото на сезона, за да могат да играят.

"Ако трябваше да започнем днес, не мога да кажа кой щеше да играе и кой не. Очевидно щяхме да сме без няколко души. Няма да казвам кой, но сме уверени, че преди тренировъчния лагер всички ще получат разрешение да участват", каза Маркс.

Дневник