Ландо Норис спечели изненадващо квалификацията за Гран при на Русия. Пилотът на "Макларън" взе първия си полпозишън във Формула 1 и ще тръгне първи в Сочи, след като изпревари Карлос Сайнц ("Ферари"), който беше повел преди него. Джордж Ръсел от "Уилямс" финишира на трето място. И тримата се възползваха от слабото представяне и грешките на "Мерцедес".

Люис Хамилтън, който водеше до средата на последната част, ще тръгне четвърти. Пилотът на "Мерцедес" се удари в стената при влизането в бокса за последната смяна на гуми и счупи предното крило на болида си. От "Мерцедес" обаче не бяха готови с ново крило, а Хамилтън забави и съотборника си Валтери Ботас. Когато излязоха на пистата, и двамата не успяха да подобрят времената си и имаха проблеми с гумите си. Хамилтън се удари още веднъж в последната си обиколка. Ботас остана едва седми.

Квалификацията беше под въпрос заради пороен дъжд, заради който беше отменена третата тренировка. По-късно условията все пак се подобриха, дъждът спря, а квалификацията се проведе на мокра писта.

Лидерът във временното класиране Макс Верстапен излезе на пистата само в първата част на квалификацията. Той ще тръгне последен утре заради наказание, тъй като от "Ред бул" решиха да сменят двигателя му.

Това е четвърти двигател за Верстапен през сезона, а правилникът позволява използването на три. От тима решиха да сменят двигателя сега, тъй като Верстапен беше наказан с три места на стартовата решетка заради катастрофата с Хамилтън на "Монца".

"Два пъти в стената. Това ми се случва много рядко. Извинявам се на отбора, защото не очакваш това от шампион", каза Хамилтън след квалификацията.

Дневник