"Адидас" е против плана на ФИФА световното първенство по футбол да се провежда през две години. Германската компания е един от основните спонсори на световната федерация. Изпълнителният директор на "Адидас" Каспър Рорстед се присъедини към критиките на УЕФА и профсъюза на футболистите.

"Не харесвам много идеята за световно първенство на две години. Имаме и европейско първенство, има Копа Америка. Трябва да има място и за други неща. Аз съм страстен футболен фен, но според мен е важно не само футболът да се излъчва по телевизията, но също и биатлон, ски, тенис или хандбал. Ако натискаш само за един продукт, това не е добре за всеки продукт", заяви Рорстед.

"Адидас" е един от основните спонсори на ФИФА, а партньорството продължава повече от 50 години. Германската компания произвежда топката за световното първенство от 1970 г. насам.

Звонимир Бобан, който в момента е директор в УЕФА, заяви, че идеята на ФИФА за световното е "дори по-лоша от Суперлигата".

"Всеки нормален човек, който разбира и уважава футбола, не може да приеме това. Ще отмениш сто години история на световното първенство, най-добрият турнир в света", заяви легендата на "Милан".

Бобан, който беше заместник генерален секретар на ФИФА в периода 2016-2019, критикува президента на световната федерация Джани Инфантино и Арсен Венгер, който е в основата на предложението.

"Това предложение е толкова абсурдно, че никога не съм си представял, че ще дойде от президент, когото още обичам, след като работихме заедно три години или от футболен човек като Венгер. Тази идея е такава лудост, че трябва наистина да се борим с нея, защото ще навреди на всички."

Бобан каза още, че УЕФА никога няма да предложи европейското да се провежда през две години, защото това би било вредно за всички във футбола.

Дневник