Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" призова Висшата лига за среща около придобиването на "Нюкасъл" от консорциум от Саудитска Арабия. През миналата седмица Фондът за публични инвестиции (PIF) придоби 80% от собствеността на елитния английски клуб в сделка за 300 милиона паунда.

Висшата лига одобри сделката, въпреки че в началото имаше някои съмнения, че зад фонда стои държавата. В крайна сметка бяха направени уверения, че кралството няма да контролира футболния клуб, независимо че фондът е свързан с престолонаследника принц Мохамед бил Салман.

"Тази сделка оставя горчив вкус за всички защитници на човешките права", обявиха от "Амнести интернешънъл".

От организацията поискаха Висшата лига да преразгледа правилата за собствениците на клубовете и хората заемащи директорски постове. Още през 2020 г. от правозащитната организация протестираха преди осъществяване на сделката.

"Футболът е глобален спорт и спешно трябва да актуализира правилата си за собственост, за да предотврати привличането към блясъка на английския футбол на тези, които са замесени в сериозни нарушения на правата на човека", добавят от "Амнести".

Дневник