Провеждане на световно първенство по футбол на две години няма да отнеме от важността и престижа на турнира, заяви президентът на ФИФА Джани Инфантино. Според него качеството няма да пострада от по-често провеждане на най-голямата футболна надпревара.

ФИФА работи по възможността да провежда световно първенство на две, а не на четири години. Засега обаче от международната федерация срещат критика и недоволство от редица организации.

"Световно първенство с 48 отбора е гласувано от 2026 г. нататък. Сега текат консултации дали ще бъде на две или на четири години", каза Инфантино пред репортери в Израел.

"Престижът на едно събитие зависи от неговото качество, а не от честотата, с която се провежда. Имаме Супербоул всяка година в американския футбол, защо да нямаме и световно първенство на две. Мога да дам пример с "Уимбълдън" или с Шампионската лига", добави той.

Инфантино добави, че ФИФА иска да увеличи качеството на националните шампионати, както и на световното клубно първенство.

Президентът на организацията говори също за възможността Израел да бъде домакин на световно първенство. Според него това е постижимо в близко бъдеще.

Дневник