Григор Димитров се класира за четвъртфиналите на "Мастърс" турнира в Индиън Уелс след победа над втория в световната ранглиста Даниил Медведев в три сета - 4:6, 6:3, 6:4. Българинът елиминира фаворита в надпреварата и действащ шампион от US Open, правейки паметен обрат.

Срещата на централния корт продължи 2 часа и 16 минути.

Димитров надви за втори път руснака в петия мач помежду им. Дотук Медведев беше в серия от три поредни успеха, в които дори не даваше сет на българина. Първата победа на Димитров над Медведев беше в първия им мач през 2017 г. в Куинс.

Българският тенисист постига и втора победа над играч от Топ 10 през сезона. На Australian Open той надви Доминик Тийм (по това време №3). Общо през 2021 г. българинът има пет победи над играчи от топ 20 на ранглистата.

"Невъзможно е, докато не стане възможно. Той е много труден съперник, играли сме вече няколко пъти. Днес бях способен да намеря начина да го надиграя. В определени моменти запазих спокойствие, което ми позволи да намеря най-добрите решения", каза Димитров след срещата.

Българинът добави, че продължава да работи.

"Щастлив съм, че получих възможността отново да играя на това ниво. Имах много възходи и падения. Оценявам момента. Оставам скромен и работя. Само това можеш да контролираш. Всичко това се дължи на работата, която вършим с моя екип".

В четвъртфиналите Димитров ще срещне осмият в схемата Хуберт Хуркач (№12 в ранглистата). Българинът и 24-годишният поляк никога не са играли един срещу друг на ниво АТП. Участието на четвъртфинал ще бъде първо за Димитров в "Мастърс" турнир от този в Рим през 2020 г.

Първият сет премина под диктовката на Медведев, който започна с ранен пробив и до края нямаше особени проблеми да задържа аванса си.

Във втората част имаше куп обрати, като общо седем пъти сервиращият не успя да вземе подаването си. Димитров беше пробит три пъти, а руснакът - четири. В крайна сметка българинът запази спокойствие и в заключителните моменти на сета взе правилните решения, за да изравни резултата.

Третият сет започна отлично за Димитров, който поведе бързо с 3:0. Това сломи съпротивата на Медведев, който допусна още един обрат, за да може българинът да поведе с 5:1, а до края Димитров нямаше проблеми.

Дневник