Преминаване през четири държави, обща дължина 3328 км и разнообразен профил предлага Обиколката на Франция през 2022 г. Организаторите на надпреварата обявиха маршрута за 109-ото издание, което ще започне от Копенхаген на 1 юли и традиционно ще завърши в Париж на 24 юли.

Колоездачите ще преминат през Дания, Франция, Белгия и Швейцария.

Най-голямото колоездачно състезание ще стартира извън територията на Франция за 24-и път. Първите три етапа ще са на територията на Дания, която става десетата страна, приемаща началото на Тура. Състезанието е започвало още от Нидерландия (шест пъти), Белгия (пет пъти), Германия (четири пъти), Великобритания (три пъти), два пъти от Люксембург, както и по веднъж от Ирландия, Швейцария и Монако.

През 2022 г. Тур дьо Франс ще предложи шест планински етапа, като пет от тях завършват на изкачвания. Шест етапа са равнинни, а седем с хълмист профил. Надпреварата ще включва и два етапа с бягане по часовник с обща дължина 53 км.

"Маршрутът е балансиран и дава възможност за изява на различен тип колоездачи. Очакваме да се получи много качествено състезание", обяви дизайнерът на маршрута Тиери Гувену.

Заради началото в Дания надпреварата ще има още един допълнителен почивен ден след третия етап, който ще бъде използван за трансфер.

Най-северното начало и завръщане на паветата на Рубе

Състезанието ще започне с индивидуално бягане по часовник в Копенхаген с дължина 13 км. Това ще отбележи и най-северния старт на Тура. Ден по-късно групата ще измине 199 км от Роскилде до Ниборг в етап, който крие капани заради преминаване през ветровити местности. Третият етап в Дания е между Веле и Сьондерборг.

Първата седмица включва няколко много трудни етапа, които ще са изпълнени с нерви. Четвъртия етап е 172 км между Дюнкерк и Кале, а петият ще отбележи завръщането на паветата от Париж - Рубе в Тура за пръв път от 2018 г. Колоната ще измине 155 км между Лил и Аренберг с 11 сектора с павета.

Шестият етап ще премине през Белгия, стартирайки от Бенш с финал в Лонгви.

Първият финал на изкачване е в седмия етап, който завършва на Ла Планш де бел фий с последни метри, които са на чакъл. Това изкачване бележи завръщане след 2012, 2014, 2017, 2019 и 2020 г., като в последния случай именно на него се реши съдбата на жълтата фланелка.


В края на първата седмица са осмият етап, който финишира в Лозана на територията на Швейцария, а следващият е между Егъл (където е седалище на Международния колоездачен съюз) и френския ски курорт Шател.

Три тежки дни в Алпите

Втората седмица на състезанието започва с три много тежки етапа. Десетият финишира с изкачване в Межев на 1400 метра височина. След него предстоят двата същински дни в Алпите.

11-ият етап е 149 км между Албервил и Кол дю Гранон. Финалът е на едноименното изкачване, използвано в Тура единствено през 1986 г., Кол дю Гранон е с дължина 11.3 км и среден наклон 9.2% на 2413 м. До 2011 г. това беше и най-високата точка, на която е финиширал етап в Тура.


Следващият етап (12-и) е кралският с три височини от висша категория в 166 км. Колоната ще изкачи Кол дю Галибие (2642 м надморска височина - 23 км 5.1%), след което Кол де ла Кроа дьо Фер (29 км 5.2%) и финал на Алп д'Юез (13.8 км 8.2%). Височината, която е символ на Тура, се завръща за пръв път от 2018 г. Този етап е и на 14 юли, навръх националния празник на Франция.

До края на втората седмица има два етапа за спринтьорите и един полупланински етап, който финишира в Менде.

Трета седмица в Пиренеите

Решителната трета седмица следва формулата на втората с първи етап, който е като загрявка за два по-тежки. 16-ият етап включва две височини и финал след спускане във Фоа, но следващият ще сблъска групата с четири поредни височини в Пиренеите и нито метър равно в последните близо 80 км. Финалът е на височината Пейрагюд (8 км 7.8%).

Последният планински етап е 18-ият, който е дълъг 143 км между Лурд и изкачването Отакам. И трите височини са събрани в последните 80 км - Кол д'Обиск (16.4 км 7.1%), Кол де Спендел (10.3 км 8.3%) и Отакам (13.6 км 7.8%).

Следващият етап е за спринтьорите преди 40-километрово бягане по часовник, което да реши и крайната победа в надпреварата. Финалът на 24 юли е със 112-километров етап до Шан-з-Елизе.


"На пръв поглед вниманието ми привличат етапът с паветата, Ла Планш, както и Алп д'Юез. Определено ще бъде изключително тежко състезание и много интересно", каза победителят от последните две години Тадей Погачар след представянето.

През 2022 г. след 33-годишно прекъсване ще се проведе и Тур дьо Франс при дамите. Надпреварата ще включва осем етапа от Париж до Ла Планш де бел фий.

Дневник