Клубовете във Висшата лига приеха временна забрана всеки от тях да подписва спонсорски договори с фирми, които са свързани със собствениците им. Макар и на хартия забраната да важи за всички, тя беше приета заради новите собственици на "Нюкасъл".

Клубът беше закупен от консорциум, зад който стои фондът за публични инвестиции на Саудитска Арабия. Забраната, която засега ще важи за един месец, докато не бъде одобрена за постоянно, ще блокира клуба да подписва договори с фирми, свързани със саудитския фонд.

Директорът на "Нюкасъл" Лий Чарнли, който беше представител на клуба на извънредната среща, е казал на останалите клубове, че според юристите промяната е незаконна. Въпреки това общо 18 клуба са гласували "за" забрана за подобен тип сделки. Единствено "Нюкасъл" е бил против, а от "Манчестър сити" са се въздържали. Според "Гардиън" от "Сити" също смятат, че забраната е незаконна.

"Дейли Телеграф" съобщава, че все още не е ясно дали ако правилото стане постоянно, то няма да засегне и "гражданите". "Манчестър сити" е собственост на "Абу Даби Юнайтед груп", зад която е кралската фамилия на ОАЕ. Клубът обаче има спонсорски договори с компании от страната, като например с авиокомпанията "Етихад", чието име е на стадиона на "Сити", както и на фланелките на тима.

Клубовете се притесняват, че с подобен тип спонсорски договори "Нюкасъл" може да заобиколи финансовия феърплей на УЕФА и да си позволи големи средства за трансфери.

Пред "Скай спортс" служител на Висшата лига, пожелал анонимност, обясни, че забраната е въведена именно по тази причина: "Ако не беше приета, нищо нямаше да спре "Нюкасъл" да подпише спонсорски договор например за 100 млн. паунда за името на стадиона с някоя саудитска компания, свързана със собствениците им. Можеха да използват тези пари през януари и да заобиколят финансовия феърплей."

Дневник