Националната хокейна лига (НХЛ) наказа за 21 мача Ивендър Кейн от "Сан Хосе шаркс" заради това, че е представил фалшив сертификат за ваксинация за коронавирус. Канадецът няма право да играе до 30 ноември и ще пропусне повече от четвърт от редовния сезон. Лигата съобщи, че Кейн няма да получава заплата за периода, което означава, че ще загуби около 1.68 млн. долара от заплатата си, която е 7 млн. долара на сезон. Парите ще отидат във фонда за спешна помощ на играчите.

Използването на фалшив сертификат за ваксинация е незаконно в САЩ и Канада. Кейн се извини на съотборниците си, отбора и феновете със съобщение, публикувано от асоциацията на хокеистите в НХЛ.

"Допуснах грешка, за която наистина съжалявам и поемам отговорност. По време на наказанието ще продължа да участвам в консултация, която да ми помогне да взимам по-добри решения в бъдеще. Когато наказанието ми свърши, планирам да се върна на леда с много усилия, решителност и любов към хокея", заяви Кейн.

НХЛ съобщи още, че успоредното разследване срещу Кейн относно обвиненията в тормоз, отправени от съпругата му Анна, не е показало, че те са основателни. Преди време хокеистът беше оправдан и след разследване, че е залагал на хокейни мачове, включително и такива на тима му, а обвинението отново беше от Анна Кейн.

От "Сан Хосе" не съобщиха какъв ще е статутът на Кейн, след като изтече наказанието му за фалшивия сертификат. Той не тренира с отбора, докато течаха всичките разследвания.

"Въпреки че сме окуражени от ангажимента на Ивендър да продължи напред, ние сме изключително разочаровани от пренебрежението му към протоколите за здраве и безопасност", заявиха от тима.

Кейн е първият хокеист, който ще пропусне мачове, но това не е първото наказание, наложено от НХЛ заради нарушения на протокола. През януари лигата глоби "Вашингтон кепиталс" със 100 хил. долара заради "нарушения на играчите".

Миналата седмица комисарят на НХЛ Гари Бетман заяви, че само четирима хокеисти в цялата лига все още не са ваксинирани.

Дневник