Футболните запалянковци с доказани расистки прояви трябва да получават доживотна забрана за посещение на мачове, смята президентът на италианската федерация Габриеле Гравина. Думите му идват след серия инциденти от началото сезона в местното първенство.

Защитникът на "Наполи" Калиду Кулибали заяви, че привърженици на "Фиорентина" са го нарекли "маймуна". Бранителят призова за наказания за провинените.

През септември два пъти футболисти на "Милан" бяха обиждани на расистка основа в мачовете с "Ювентус" и "Лацио", припомня "Ройтерс".

Гравина обясни пред "Италия 1", че трябва да се носи лична отговорност. "Разполагаме с технологията да идентифицираме отделните хора, да ги извадим от стадионите и никога да не ги пуснем обратно", посочи той.

По думите му Италия има намерение да поиска домакинството на Евро 2028. "Подхранвам мечтите и се опитвам да ги осъществявам. Надявам се тази мечта да се сбъдне за доброто на италианския футбол."

Миналата седмица УЕФА обяви, че федерациите имат срок до 23 март 2022 г. да заявят интерес да бъдат домакини. Кандидатите ще бъдат обявени на 5 април, а домакинът ще бъде определен през септември 2023 г.

Дневник