Множество футболни федерации от европейските страни са заплашили да прекратят членствата си във ФИФА като крайна мярка срещу плановете на международната централа да провежда световни първенства на всеки две години. Това съобщава Германската информационна агенция (ДПА), позовавайки се на свои източници.

Информацията гласи, че "повече от дузина" федерации обмислят напускане на ФИФА, ако нейните планове се осъществят.

До момента плановете на ФИФА за световни на всеки две години срещат големи критики. Европейската футболна федерация (УЕФА), както и конфедерацията на Южна Америка (КОНМЕБОЛ), които имат най-много футболисти във водещите първенства, се противопоставят категорично на плана.

Преди дни против се обяви и Международният олимпийски комитет.

ФИФА има насрочено заседание на съвета, на което ще бъде дискутиран въпросът. Според различни информации, президентът на организацията Джани Инфантино е провел разговори с някои европейски федерации вчера и на тях е бил обсъждан международният календар от 2024 година и занапред.

Според правилника на ФИФА нейни членки могат да напускат в края на календарна година и след шестмесечно предупреждение. Те могат да продължат да играят в регионални турнири като европейско първенство или Копа Америка, но не и на световни шампионати.

Дневник