Съветникът в "Ред бул" Хелмут Марко смята, че Макс Верстапен има нужда от още две победи, за да спечели титлата във Формула 1. Пилотът увеличи преднината си пред Люис Хамилтън на 12 точки след победата в Гран при на САЩ. Верстапен вече има осем победи през сезона, а до края остават още пет състезания.

Според Марко победи в Мексико и Бразилия може да са достатъчни. Той смята, че "Мерцедес" ще има предимство в последните три състезания в Катар, Саудитска Арабия и Абу Даби.

"И преди съм казвал, че трябва да спечелим десет старта, ако искаме да сме шампиони, така че ни трябват още две победи. След това предстоят състезания на писти с такива прави, на които "Мерцедес" със сигурност ще има предимство", каза Марко пред "Скай Германия".

Верстапен взе повече точки от Хамилтън в четири от последните шест състезания. Според Марко постижението е още по-ценно, защото се е очаквало в Русия, Турция и САЩ Хамилтън да има предимство.

"Последните три състезания бяха на писти на "Мерцедес" и вместо да отидем в Мексико с изоставане, ние отиваме с 12 точки преднина. Мексико и Бразилия трябва да ни паснат по-добре", каза още Марко.

Хамилтън също очаква "Ред бул" да има аванс в следващите две състезания. След Гран при на САЩ той заяви: "Следващите две писти са много силни за тях, така че ще е тежко. Не мисля за това в момента, мисля за работата, която свърших сега, живея за момента. Не бяхме достатъчно бързо, но ще мислим за всяко отделно състезание. Идват две писти, на които "Ред бул" са силни и ще се опитаме да сведем до минимум тяхното предимство."

Директорът на "Мерцедес" Тото Волф каза, че в тима трябва да внимават да не изпадат в крайности в настроенията.

"Няма момент в този сезон, в който да съм си мислил: "Няма да успеем да спечелим титлата." Преди състезанието в САЩ ни казваха: "Вие доминирате сега, какво ще направят от "Ред бул"? Минават 24 часа и се случи точно обратното."

Верстапен отказа да коментира битката за титлата и заяви, че мисли само за следващото състезание. Пилотът на "Ред бул" призна, че се е притеснявал дали стратегията на тима ще сработи и дали ще успее да удържи Хамилтън в САЩ. Директорът на тима Кристиан Хорнър каза, че е "остарял с 25 години", докато е гледал дали Верстапен ще удържи Хамилтън в последните обиколки.

Дневник