Президентът на световната федерация по лека атлетика Себастиан Коу смята, че евентуален дипломатически бойкот на зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г. заради нарушаване на човешките права би бил "безсмислен жест".

Преди дни президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че обмисля да не праща представители на държавните власти в Пекин, а премиeрът на Великобритания Борис Джонсън също говори за подобни действия.

Коу, който бeше начело и на организационния комитет за летните олимпийски игри в Лондон през 2012 г., смята, че няма смисъл от подобни действия.

"Това е безсмислен и увреждащ жест. Ако трябва да бъде откровен, на нито един организaционен комитет или на национален олимпийски комитет няма да му липсва министър. Какво означава това и къде остава нашата дипломатическа мисия? Те все още са на предна линия в дипломациятa с Китай. Честно казано, мисля, че това е един празен жест. Много по-добре е да има министри там, да се запазят дипломатически отношения и да задаваш трудни въпроси", заяви Коу пред Би Би Си.

Според него с подобни действия рискуват "да разрушат международния спорт", който "ще остане много след промяна на настоящите политически условия". Коу смята, че спортът може да служи за промяна, и даде за пример успехите на Джеси Оуенс на олимпийските игри в Берлин през 1936 г.

Президентът на световната атлетика не смята, че домакинството на олимпийските игри е средство, с което Китай се опитва да изчисти имиджа си чрез спорта.

"Никой, включително и аз, не приема леко проблема с човешките права. Но моят инстинкт е, че е по-добре да се използват глобални възможности - и олимпийските игри са може би най-голямата така възможност - за да се посочват такива проблеми", заяви още Коу.

Той коментира, че е имало държави, които са обмисляли подобни действия на игрите в Лондон през 2012, тъй като не са били съгласни с външната политика на Великобритания, но в крайна сметка представители на всички държави са дошли.

Дневник