Полицаи от ОД  на МВР-Шумен успяха да заловят двама български трафиканти на хора, докато превозват 13 незаконни мигранти от Афганистан. Акцията по задържането е проведена вчера сутринта на пътя край село Веселиново.

Двамата трафиканти са мъже на 28 и на 37 години от село Подвис, община Сунгурларе. 37-годишният бил зад волана на лек автомобил Алфа Ромео с пловдивска регистрация. В колата му били натъпкани 6 афганистанци.

Другият карал Мерцедес без номера, в който имало още 7 мигранти. 

Всички 13 мъже на видима възраст от 18 до 33 години са задържани за срок до 24 часа в полицейското управление във Велики Преслав за установяване на самоличност.

Двамата каналджии също са арестувани и в момента се изяснява съпричастността им и към други аналогични случаи  в Шуменско.

Със задържаните вчера мигранти броят им за последния месец достигна 88. За първи път обаче се залавят и превозващите ги трафиканти. През последните дни на територията на шуменска област се провеждаше специализирана полицейска операция, която включваше разполагането на няколко КПП-та с денонощен контрол.

От пресцентъра на Апелативна прокуратура във Варна съобщиха, че Районна прокуратура – Шумен ще внесе искания за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо двамата мъже, които са превозвали мигрантите.

Единият от тях – 28-годишният Х.К вече е привлечен в качеството му на обвиняем за това, че с цел да набави за себе си имотна облага противозаконно подпомага чужденец да преминава в страната в нарушение на закона. Той е осъждан и е извършил деянието в изпитателен срок по предходно осъждане. Предстои да бъде повдигнато обвинение и на 37-годишния М.Т.

Срещу 11 от чуждите граждани има образувани бързи производства, останалите двама са малолетни и няма да бъдат съдени.

Според информацията, предоставена от задържаните мъже, всички те идват от Афганистан, и са преминали нелегално границата между Република Турция и Република България на неустановено към момента място. Чужденците нямат документи за самоличност. Двама от тях посочват, че са на възраст под 18 години.

Работата по образуваните досъдебни производства и тази по бързите производства продължава под ръководството на прокурор от Районна прокуратура - Шумен. Предстои на чужденците да бъдат повдигнати обвинения, като всички те ще бъдат задържани за срок до 72 часа.

ШУМ.БГ