За цялата минала година прокурорите от шуменския съдебен район са изготвили и внесли в съда 771 прокурорски акта. От тях само едно дело е завършило с оправдателна присъда на всички инстанции. Районната и окръжната прокуратури в Шумен имат също така само 10 върнати от съда дела през 2021-ва, като процентът от 1,28 е двойно по-нисък от предходните две години.

С тези и други успехи се похвалиха днес на отчетна пресконференция окръжният прокурор на Шумен Маргарита Георгиева и заместник окръжният прокурор Орлин Куздов. Те подчертаха, че по горните два показателя сме на първо място сред прокуратурите в обхвата на Варненската апелативна прокуратура.

Тенденцията от миналата година за ръст на някои общоопасни престъпления се запазва. Така например се увеличават някои характерни за 90-те години на миналия век престъпления като грабежите, противозаконните отнемания на автомобили и битовите кражби.

През м.г. на съд са предадени 785 лица. Броят им е по-голям отколкото през 2020-та /635/ и през 2019-та /633/, но това основно се дължи на осъдените мигранти от Афганистан и Ирак, които са над 100.

Голяма част от внесените през 2021-ва 771 дела са приключили със споразумение – 440. Други 114 дела за по-маловажни престъпления пък са приключени по чл. 87 а от Наказателния кодекс, който дава възможност за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание парична глоба.

През м.г. в Шуменско е заведено само 1 дело за корупция и то е за опит за подкупване на полицай да не състави акт по Закона за движение по пътищата.

“Аз се радвам на тези постигнати резултати. Те бяха в една нелека обстановка, при кадрови дефицит, но въпреки това колегите работиха усърдно и бих искала да поздравя всички работещи – и служители и магистрати, в системата на прокуратурите в шуменския съдебен район”, каза Маргарита Георгиева.

По отношение на известните търкания между прокуратурата и МВР на високо ниво прокурор Маргарита Георгиева бе категорична, че такова явление не се наблюдава на шуменска почва. “Тук на местно ниво отношенията между ръководството на ОД на МВР, районните управления и прокуратурите в нашия съдебен район са на много добро междуинституционално равнище. Това е постигнато през годините, работим с доверие и взаимно уважение. Няма никакво противопоставяне”, каза тя.

ШУМ.БГ