Областният управител Врадимир Йолов проведе днес първа работна среща с институции, агенции, превозвачи, БЧК, кметове и други. Целта на работното заседание е координация между всички, за да се реагира бързо и да се оптимизира процесът на престоя на мигранти и бежанци на територията на област Шумен. Засегнат е въпросът най-вече с непълнолетни и малолетни мигранти, за които се изисква по-дълъг процес на документиране.

След срещата Владимир Йолов, заместник областният управител Николай Колев и директорът на регионалната дирекция „Социално подпомагане“ Мартина Драгнева дадоха пресконференция.

В началото на брифинга Владимир Йолов подчерта, че няма заплаха от засилващ се мигрантски поток от Афганистан или други източни страни, няма и знаци за такава тенденция на този етап.

„Срещата бе превантивна. В нея се включи онлайн и директорът на Агенцията за бежанците Мариана Тошева, която съобщи, че в сряда на централно ниво ще бъде изготвен план за взаимодействие на институциите“, обясни Владимир Йолов.

Той съобщи, че на този етап на територията на област Шумен няма пребиваващи незаконни мигранти. Извозени с влак до София са и 41 непълнолетни и малолетни, които през миналата седмица са били настанени в различни социални услуги в общините Шумен и Велики Преслав. 30 са били те в Шумен и 11 във Велики Преслав.

Мартина Драгнева обясни, че тези мигранти, които заявяват, че нямат 18 години се явяват деца в риск. „Ние сме длъжни да им осигурим закрила, да ги настаним, да им дадем възможност да използват дадена социална услуга. Издаваме заповеди по общини, като на този етап най-много непълнолетни и малолетни имаме в общините Шумен и Велики Преслав“, обясни Мартина Драгнева.

Възрастните незаконно пребиваващи на територията на България и заловени в област Шумен почти веднага се транспортират до Центрове за бежанци, бе уточнено по време на брифинга.

Областният управител Владимир Йолов каза още, че разкритият горещ телефон и Център в Областна управа за помощ на украинците, ще са отворени и за сигнали и за други бежанци и мигранти, забелязани на територията на област Шумен.

ШУМ.БГ