Люис Хамилтън ще потегли пръв в Гран при на Саудитска Арабия, 21-и предпоследен кръг за сезон във Формула 1. Пилотът на "Мерцедес" беше най-бърз на уличното трасе в Джеда, което дебютира в шампионата през този уикенд и завъртя обиколка за 1:27.511 минути.

Полпозишънът е пети за Хамилтън през сезон 2021, както и 103-и в неговата кариера.

На първа редица до Хамилтън ще стартира съотборника му Валтери Ботас. Този резулат дойде като изненада, след като пилотите на "Ред бул" Макс Верстапен и Серхио Перес показаха отлична скорост.

Верстапен изпусна сигурен полпозишън след грешка в последната си бърза обиколка. Нидерландският пилот се движеше по график да изпреварви Хамилтън с повече от две десети от секундата, но на последния завой изпусна контрола и удари мантинелата, с което счупи и задното окачване на своя болид.

Верстапен ще потегли от трета позиция.

"Получи се страхотен резултат, въпреки че ни липсваше скорост и темпо. Работихме много здраво като отбор върху фините настройки. С Валтери работим заедно, той е най-добрият съотборник, който някога съм имал. От "Ред бул" са много бързи, състезанието ще бъде предизвикателство", каза Хамилтън след квалификацията.

Надпреварата за Гран при на Саудитска Арабия е в неделя от 19.30 часа българско време. В състезанието Хамилтън и Верстапен ще стартират с нови скоростни кутии, които решиха да сменят. Разликата между двамата в шампионата е само осем точки в полза на пилота на "Ред бул".

Преди началото на квалификацията световният шампион Хамилтън имаше проблеми. Той трябваше да се яви при комисарите за изслушване по две нарушения в последната свободна тренировка - игнориране на двойно развяти жълти флагове и проваляне на бърза обиколка на други пилоти. По първата точка Хамилтън не получи санкция, защото се оказа че системата за жълт флаг се е включила грешно. За провалените обиколки британецът беше глобен от ФИА.

Проблеми имаше и за съотборника на Хамилтън Валтери Ботас, който получи стар двигател в своя болид заради теч на масло.

Дневник