Администрацията на американския президент Джо Байдън ще съобщи тази седмица, че няма да присъства на зимните олимпийски игри в Пекин, съобщава Си Ен Ен. Според информация на изданието дипломатическият бойкот е обсъждан от няколко седмици.

Байдън вече потвърди, че подобен ход е възможен. Той ще бъде разглеждан като протест срещу отношението към човешките права в страната.

За момента от Белия дом отказват коментар, но източници на "Ройтерс" потвърждават, че по темата има нарастващо единомислие.

В последните месеци Китай беше въвлечен в няколко международни скандала. Един от тях беше свързан с доказателства за лагери за превъзпитание, където се извършват масови репресии срещу етническите малцинства в страната. Много коментирана стана темата и с китайската тенисистка Пън Шуей.

Тя беше в неизвестност от 2 ноември, когато обвини в изнасилване бившия вицепремиер на Китай Джан Гаоли. Последва заплаха от WTA, че ще изтегли турнирите си от Китай, след което китайски медии публикуваха снимки и клипове с тенисистката, за да покажат, че тя е добре. По късно дойде решение на Женската тенис асоциация (WTA) да отмени всички турнири в Китай.

Зимните олимпийски игри в Пекин ще се проведат между 4 и 20 февруари.

Дневник