Китай ще предприеме контрамерки в знак на протест срещу планирания дипломатически бойкот на зимните олимпийски игри от страна на САЩ. Външното министерство на Китай обяви, че е в готовност за подобен ход при необходимост, след като по-рано през деня стана ясно, че мерки се обсъждат във Вашингтон.

Очаква се тази седмица администрацията на американския президент Джо Байдън да обяви, че дипломати от САЩ няма да пътуват за игрите в Пекин. Подобен ход, който е насърчаван от седмици, обаче няма да засегне американските спортисти.

"Ако от САЩ настояват да се придържат към своя курс, Китай ще предприеме решителни контрамерки", коментира говорителят на външното министерство на Китай Лиджан Жао.

Според него "онези, които призовават за бойкот, трябва да спрат, за да не се наместват в диалога за сътрудничество между Китай и САЩ".

В последните месеци страната е обект на дискусия по различни теми. Сред тях са правата на човека, за които организацията "Репортери без граници" предупреди, че се погазват. Също така неясна остава ситуацията около тенисистката Пън Шуей.

Зимните олимпийски игри в Пекин ще се проведат между 4 и 20 февруари.

Дневник