Българският футболен съюз (БФС) използва опита на Унгария за развитие на талантливи футболисти, обяви президентът на организацията Борислав Михайлов.

По думите му БФС "вече активно работи по изграждане и въвеждане на програма за стимулиране на клубовете за развитие на собствени кадри чрез система за продуктивност, в която всеки клуб, участвал във формирането на даден перспективен играч, получава финансови отчисления за всяка минута, която той записва в професионалния футбол".

Системата предвижда възнаграждения за всички школи, които работят и полагат усилия за развитието на състезателите си. Според думите на Михайлов в публикация във "Фейсбук" премиите на годишна база могат да бъдат "сериозни", без да се споменава сума.

"Искрено вярвам, че подобни проекти и активности, които Българският футболен съюз ще реализира в новия си четиригодишен мандат, не просто ще помогнат финансово на малките клубове, които са в сърцевината на футбола ни, но и ще доведат до реален ефект в развитието на младите и талантливи български играчи на професионално ниво", добавя Михайлов.

Последното решение на изпълнителния комитет на БФС по темата беше от края на февруари. То е свързано с финансовото подпомагане на клубове, които използват юноши от школата си, и предвижда премия от по 250 лева за всеки футболист, роден след 1 януари 2000 г., който е изиграл поне 45 минути в дадена среща от първенството.

Условието е въпросният футболист да е "с изиграни най-малко два пълни последователни сезона от сезона на навършване на 16 г. във футболния клуб". Другото уточнение е, че БФС би плащал на съответния клуб за не повече от двама такива състезатели в двубоя (т.е. до 500 лева на мач). При 36 двубоя през сезона даден клуб може да си осигури 18 000 лева, ако във всяка среща пуска по двама свои юноши за поне 45 минути.

dir.bg