Полицейски служители на районните управления в Шумен и Нови пазар установиха и задържаха трима, извършли кражби в областния град, в село Памукчи и град Плиска, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР.

В Шумен 41-годишен местен жител е задържан за извършени две кражби. За първата било съобщено на 3 декември в РУ - Шумен. От офис на ул. “Кирил и Методий“ в града неизвестен откраднал мъжка чанта с лични вещи, портфейл с лични документи на 54-годишен местен жител и сумата от 45 лева.  На 6 декември малко след 09:30 часа от стоматологичен кабинет на ул. “Цар Освободител“ в Шумен била открадната оставена без надзор дамска чанта , в която имало мобилен телефон, лични документи, сумата от 40 лева и дебитна карта. След активни действия криминалисти установили и задържали извършителят - 41-годишен криминално проявен шуменец. Той е направил пълни самопризнания. Повдигнато му е обвинение за извършените кражби.

Служители на РУ- Нови пазар установили извършители на кражба на монети от кафе машини в село Памукчии и в град Плиска. Работата по случаите започнала след получени сигнали от собственици на автомати, че за времето от 5 до 6 декември неизвестен извършил кражба на монетник от кафе машина в село Памукчии. По данни на собственика липсвали около 170 лева на монети, монетник и каса, стойността, на които е 360 лева. При работа със заподозрян 20-годишен местен жител станало ясно, че той е извършител на кражбата в съучастие с друг 23-годишен от Нови пазар.

20-годишният бил автор и на взломна кражба от кафе машина в град Плиска в съучастие с други двама на 24 и 33 години от Нови пазар. Тя станала между 27 и 28 септември. Извършили кражба на монетник и каса и наличните 100 лева на монети. Работата по документиране на двете престъпления продължава.

По-късно от пресцентъра на Апелативна прокуратура съобщиха, че извършителят на двете кражби в Шумен е задържан с прокурорско постановление за 72 часа. Мъжът с инициали П.В. е многократно осъждан за престъпления против собствеността. През юли 2021 година е изтърпял последната си ефективна присъда за кражба.

ШУМ.БГ