Битката за титлата във Формула 1 между Макс Верстапен и Люис Хамилтън е накарала пилота на "Ред бул" да промени мнението си за седемкратния световен шампион. Това призна Верстапен в началото на състезания уикенд за Гран при на Абу Даби, последен 22-и кръг за сезон 2021.

В него двамата с Хамилтън влизат с равни точки - 369.5. Пилотът от Нидерландия обаче има предимство по броя победи - девет срещу осем. Верстапен има още девет полпозишъна срещу пет за Хамилтън и 17 качвания на подиума при 16 за Хамилтън.

Попитан дали мнението му за Хамилтън и "Мерцедес" се е променило през този сезон Верстапен отговори: "Да, и то не в положителен аспект", каза той пред The Race.

Напрежението между двамата се покачи още повече след последния старт в Саудитска Арабия, когато имаше сблъсък на пистата, а Верстапен беше наказан заради поведението си. Бившият шеф на Формула 1 Бърни Екълстоун взе отношение по темата и обяви, че Верстапен е бил "тормозен от "Мерцедес".

"Щом казва така, явно вижда, че нещо не е наред. Не бих го нарекъл тормоз, но се случват неща, които не са правилни", каза още Верстапен.

Той и Хамилтън се изправиха очи в очи на пресконференцията преди състезанието на пистата "Яс Марина", като говориха пред медиите. Въпреки че избягваха зрителен контакт пилотите запазиха добрия тон. Преди брифинга рейс директорът на Формула 1 Майкъл Маси и спортният директор Рос Браун ги предупредиха да няма инциденти в неделния старт.

"Да се надяваме, че стюардите няма да имат толкова работа, както през миналата седмица. Искам да имаме хубаво състезание, без наказания или други решения", коментира Хамилтън.

Верстапен беше лаконичен: "Зная какво пише в правилника за пилотите, няма нужда да ми се напомня".

 

По отношение на напрежението Хамилтън изтъкна, че не гледа назад и не смята опита си за предимство. "Никога не гледам към предишните сезони и предишните титли, започваме винаги от нулата. Всеки сезон е различен, затова и карам с №44, а не с първи, стартирам наравно с другите", добави британецът.

Темата за битката за титлата коментира и двукратният световен шампион Фернандо Алонсо, който кара за "Алпин". Испанецът, който е бивш съотборник с Хамилтън, не крие пристрастията си към Верстапен.

"Мисля, че Макс има всичко необходимо да стане шампион. Той е най-добрият през тази година".

Междувременно Международната автомобилна федерация (ФИА) и Формула 1 обявиха, че Абу Даби остава в календара до 2030 г. Пистата "Яс Марина", която дебютира през 2009 г. ще бъде финално състезание, както и досега.

Дневник