Макс Верстапен ще потегли пръв в Гран при на Абу Даби, 22-и последен кръг за сезона във Формула 1. Пилотът на "Ред бул" успя да направи обиколка на пистата "Яс Марина" за 1:22.109 минути и изпревари съперника си за титлата Люис Хамилтън с повече от три десети от секундата.

Полпозишънът е десети Верстапен за през сезона, както и 13-и в кариерата му. Той взима ключово предимство преди решителното състезание за сезона, което ще определи световния шампион.

Верстапен и Хамилтън влизат в последната надпревара с равен актив - по 369.5 точки.

"Това е невероятно усещане, мисля че подобрихме колата в началото на квалификацията. Искахме точно този резултат, но това не е лесно при настоящото състояние на "Мерцедес". Сега ни остава състезанието, което е най-важната част от уикенда. Важно е да направим добър старт", каза Верстапен след квалификацията.

Пилотът на "Ред бул" има различна стратегия от Хамилтън, като ще потегли с меките гуми, а британецът е с типа "медиум".

"Не успяхме да отговорим на обиколката, която направи Макс. Мился обаче, че сме в добра позиция със стратегията, която имаме и с избора ни на гуми. Не съм разочарован от случилото се, тепърва остава състезанието", беше коментарът на Хамилтън.

Зад двамата съперници за титлата ще потегли Ландо Норис с "Макларън", който в самия край на квалификацията направи отлична обиколка. До него ще бъде вторият пилот на "Ред бул" Серхио Перес. По-назад е Карлос Сайнц с "Ферари", а Валтери Ботас с втория "Мерцедес" ще стартира едва шести.

В топ 10 влязоха още Шарл Льоклер, Юки Цунода, Естебан Окон и Даниел Рикардо.

Стартът за Гран при на Абу Даби е в неделя от 15 часа.

Дневник