Макс Верстапен е световен шампион във Формула 1 за пръв път след невиждана драма в последното състезание за Гран при на Абу Даби. Пилотът на "Ред бул" изпревари големия си съперник Люис Хамилтън в последната обиколка.

Шампионатът се реши по невероятен начин, след като съперниците за титлата бяха с равни точки преди надпреварата. От първата обиколка Хамилтън водеше и не допусна нито една грешка, но кола за сигурност пет обиколки преди финала преобърна ситуацията.

Верстапен успя да направи успешна обиколка след рестарта в последния тур.

Трети в състезанието завърши Карлос Сайнц с "Ферари".

Титлата е първа за Верстапен, който е и първият пилот от Нидерландия световен шампион. Той спира доминацията на Хамилтън, който се бореше за рекордна осма корона и пета поредна. За пръв път от 2013 г. пилот на "Ред бул" печели титлата.

"Не знам какво да кажа. Опитах да се боря и нещата се получиха. Обичам отбора си и искам да бъда с тях още 10-15 години. Искам да бъда до края на живота си в "Ред бул". Благодаря на Кристиан Хорнър и Хелмут Марко, които ми се довериха още през 2016 г.", коментира световният шампион след състезанието.

Верстапен завършва годината с 10 победи от 22 старта, а Хамилтън е с осем успеха. В крайното класиране световният шампион е с 394.5 точки.

"Поздравления към Макс и неговия екип. Мисля, че направихме хубава битка, борехме се до последно и свършихме отлична работа. Благодаря на всички в "Мерцедес", каза Хамилтън.

Хронологията

Състезанието в Абу Даби беше белязано от неописуеми събития, започнали още от първата обиколка.
На старта Хамилтън потегли брилятно и изпревари Верстапен, за да поведе колоната в първия завой. Пилотът на "Ред бул" обаче остана близо до него и опита атака на влизането в шести завой.


Той успя да влезе пръв в кривата, но не остави място на Хамилтън и британецът напусна пистата. Това реално позволи на пилота на "Мерцедес" да скъси трасето и да спечели голямо предимство.

Въпреки протести от "Ред бул" към рейс контрола позициите бяха запазени, а стюардите не наложиха наказания. Световните шампиони и настоящия експерти Нико Розберг, Деймън Хил и Дженсън Бътън нарекоха случката състезателен инцидент с опасна маневра на Верстапен, но изразиха изненада, че на Хамилтън не е наредено да върне позицията.

На трасето пилотът на "Мерцедес" натрупа солиден аванс със серия от бързи обиколки, а Верстапен се оплака от лошо състояние на задните си гуми, заради което влезе в бокса в 14-ата обиколка. Още в следващия тур Хамилтън покри стратегията му, връщайки се на трасето зад Серхио Перес.

Мексиканецът успя да забави Хамилтън на пистата и да удържи атаките му в цяла обиколка с изключително пилотиране, преди в крайна сметка да бъде изпреварен. Това обаче позволи на Верстапен да скъси изоставането си.

След като нямаше отговор на темпото на Хамилтън Верстапен получи възможност при виртуална кола за сигурност, сменяйки гумите си за втори път. При оставащите 20 обиколки пилотът на "Ред бул" беше със 17 секунди зад лидера.

Верстапен така и не се приближи до лидера и всичко отиваше към успех на Хамилтън, когато пет обиколки преди финала Никола Латифи с "Уилямс" се удари в предпазните стени.

Това доведе до кола за сигурност и нова несигурност от рейс контрола. Само пет от изостаналите коли с обиколка бяха пуснати да изпреварят, а състезанието беше възобновено обиколка преди финала, като Верстапен се възползва от по-новите си гуми и изпревари въпреки многократна промяна на движението си по пистата.
 

В крайна сметка след финала и двамата се поздравиха.

Дневник